Grasziekten in uw gazon
Het goed onderhouden van uw graszoden is zeer belangrijk als u uw grasmat in topconditie wilt houden. Helaas komt het voor dat de conditie van uw grasmat verslechter. Dit kan door te weinig of verkeerd onderhoud zijn, maar komt voornamelijk voort uit veranderende weersomstandigheden, te weinig lichtinval of te intensief gebruik van het gazon. Door de verslechterde conditie kunnen verschillende grasziekten en plagen ontstaan.
Welke plagen dit zijn, hoe deze ontstaan, hoe u deze herkend en hoe u deze vervolgens kunt verhelpen leest u hieronder!
Sneeuwschimmel
Sneeuwschimmel, ook wel voetrot genoemd, is een ernstige ziekte van de grasmat die onder zachte, vochtige weersomstandigheden optreedt, gewoonlijk in herfst of voorjaar. Het staat bekend als sneeuwschimmel, omdat het ook voorkomt nadat er sneeuw is gevallen, vooral waar de grasmat belopen is. De ziekte is eerst zichtbaar als kleine onregelmatige vlekken van geel gras, dat later bruin wordt en afsterft. De vlekken kunnen ook groter worden en samenvloeien. Bij vochtig weer kan een witte of lichtroze wattenachtige schimmel te zien zijn langs de omtrek van elke verkleurde plek. De aantasting treedt het meest op als de beluchting slecht is en als de grond aan het eind van de zomer nog een stikstofbemesting heeft gehad. Geef dus geen stikstofbemesting meer na augustus.
Er zijn overigens tal van andere maatregelen die helpen de ziekte te voorkomen. Maai het gras regelmatig en verticuteer en belucht tenminste 7,5 cm diep in september. Zorg voor een vrije luchtbeweging door overhangende planten uit een border of andere planten die snelle opdroging verhinderen, weg te halen. En tot slot: loop niet op een besneeuwd gazon. Om lichte aantasting te bestrijden kunt u gieten met een oplossing van 28 g ijzersulfaat op 2,5 liter water per m2. Zware aantastingen moeten met een geschikt fungicide worden bestreden.
Rooddraad
Rooddraad, een aantasting die wordt veroorzaakt door de zwam Corticium fuciforme. Rooddraad kan in elk jaargetijde optreden, maar is het lastigst aan het eind van de zomer en in de herfst. Grasplekken krijgen dan een roze achtige kleur, vooral na regen of dauw. Deze plekken kunnen blijvend zijn en later wit worden. Vervolgens verschijnen er roze, hoornachtig vertakte zwammen aan het blad en stengels van het gras. Deze zwammen kunnen bij vochtig weer erg glibberig zijn. Deze zwammen drogen later op en worden bros. Hierdoor laten ze makkelijk los en wordt de infectie door belopen of door de maaimachine verspreid. Rooddraad ontstaat meestal als de grasmat slecht belucht en zwak is, vooral bij gebrek aan stikstof. De ziekte ziet er lelijk uit, maar doodt het gras niet echt. Soms blijft hij maar kort en dan verdwijnen de gebleekte plekken als u de grasmat goed verzorgt.
Het gazon in voorjaar en zomer voeden met stikstofrijke mest om het stikstofgehalte van de grond te verbeteren is vaak voldoende om Corticium te bestrijden. Verticuteer als de grasmat sterk vervilt is en belucht met gereedschap met holle tanden. Als de ziekte toch blijft, bestrijd dan met fungiciden die ook voor sneeuwschimmel worden aanbevolen.
Paddenstoelen
Paddenstoelen in het gazon komen voort uit de aanwezigheid van schimmels. Zo ontstaan paddenstoel voornamelijk als de grond onder de grasmat veel houtafval, dode bladeren en andere plantresten bevat.
Ook gebeurd het wel eens dat men paddenstoelen ziet ontstaan kort na de aanleg van een nieuw gazon. Dit heeft te maken met het feit dat niet direct alle bemesting wordt opgenomen door het gazon. Gebruikt u teveel mest, dan ontstaat de kans dat er teveel stikstof ontstaat. Ook hierdoor kunnen onder de juiste weersomstandigheden kleine paddenstoelen ontstaan in uw gazon.
Als bestrijding neemt u het gras weg en ruimt alle afval op. Paddenstoelen kunnen ook zomaar hier en daar op het gazon verschijnen. Ter bestrijding haalt u ze weg en giet met 15 g ijzersulfaat op 5 1 water per m2. Ook kunt u het gazon maaien, waardoor u de paddenstoelen als het ware wegmaait. Denk er vervolgens wel aan dat u deze verwijderd van het gazon. Doet u dit niet, dan ontstaan er mogelijk schimmels vanwege de aanwezigheid van organisch materiaal in uw grasmat.
Engerlingen in uw gazon
Engerlingen zijn larven van verschillende keversoorten die aan graswortels vreten. Een engerling heeft een bruine kop, een sikkelvormig lijf, een crème witte kleur met drie paar poten. Nadat de engerlingen uit de eitjes van de kevers komen beginnen ze aan het gras te vreten. Naarmate de engerling groeit zal ook de vraatzucht toenemen, waarmee ook de schade aan uw grasmat zal toenemen. Daarnaast zijn kraaien dol op engerlingen, die dus vanzelfsprekend zullen worden aangetrokken tot uw grasmat als deze bezaaid is met engerlingen. Het feit dat de kraaien de engerlingen pikken met hun snavel zorgt voor extra schade aan uw grasmat.
U kunt de engerlingen bestrijden op biologische wijze middels nematoden. Ook het regelmatig rollen over uw grasmat belemmert de larve in zijn beweging, waardoor deze in aantallen zal afnemen. Overigens is het van belang dat de larven zo vroeg mogelijk na het uitkomen van de eitjes bestreden worden. Dit kan dus het beste omstreeks mei.
Emelten
Emelten zijn net als de bovengenoemde engerlingen larven. Deze zijn echter niet afkomstig van kevers maar van langpootmuggen die de boven- én ondergrondse delen van uw grasmat afvreten. U herkend een emelt het beste als een soort worm. Een emelt heeft geen poten, een grijsblauwe kleur en kunnen maximaal 4cm lang worden.
Emelten komen het meest voor op vochtige plekken met een los bodem oppervlak in een warme en vochtige periode van het jaar. Om emelten te voorkomen dient u dus te zorgen voor een goede ontwatering van de grond. Daarnaast is het aan te raden om uw gazon regelmatig aan te rollen of intensief te betreden. Hiermee zorgt u voor een dichte bovenlaag, waardoor de emelten beperkte tot geen schade kunnen aanrichten aan uw gazon.